Sen özür diledin diye benim acılarım geçmiyor. Kazablanka

Utama izle

-

Utama

7.2/ 10
1 1

Utama filminin bilgileri Utama

7.2
Utama 7.2 Türkçe Altyazı 2022 1080p
Film Süresi

87 Dakika

Ülke

Bolivia

KategoriDram Filmleri Yönetmen

Alejandro Loayza Grisi

Oyuncular

José Calcina, Luisa Quispe, Candelaria Quispe, Placide Ali, Félix Ticona, Santos Choque, René Calcina, René Pérez

"Utama" (Aymara dilinde "evimiz" anlamına gelir) hikayesini özüne indirgeyince, belki de yüzlerce kez duyduğunuzu düşündüğünüz bir öykü karşınıza çıkar. Bir adam ve bir kadın, medeniyetin nimetlerinden büyük ölçüde yoksun olan uzak bir bölgedeki araziyi işlerler. Ancak onlar yaşlıdır ve yaşları onları yakalamaktadır. Üstünde çalıştıkları arazinin durumu kötüleşmektedir. Belki de geri çekilme zamanıdır. Kısa süre sonra bir akraba, şehirden gelip, son günlerini daha rahat, daha dostça geçirmeleri için onları ikna etmeye çalışır. Ancak çift, özellikle adam, inatçıdır. Sahip olduğu onundur, ısrar eder, sadece onun değil, onun içindedir; kültürünün gelenekleri ve arazi iç içedir. Son günlerini başka bir yerde geçirmek bir tür küfür olurdu. Ve böylece çatışma aşaması belirlenmiş olur.

Bu tanıdık anlatı öğelerinden Bolivyalı yönetmen Alejandro Loayza Grisi, göz alıcı görsel güç ve gerçek duygusal derinlik sunan bir film inşa eder. Bolivya yaylalarında, bazen tek tip olarak tasvir edilen, bazen de jeolojik olarak cennet gibi görünen yerlerde, Virginio (José Calcina) ve Sisa (Luisa Quispe) lamaları çiftliklerinde yetiştirirler. Arazi küçüktür: iki kulübe ve hayvanlar için geniş olmayan bir kalem. Hayvanların kulaklarında, onları çiftin sürüsü olarak tanımlayan pembe kurdeleler vardır. Virginio hayvanları otlarken, Sisa, su almak için yakındaki bir köye gider. Ancak bu günlerde su yok. İklim değişikliğinin hayaleti toprakları tehdit eder.

Ve yakında La Paz'dan çiftin torunu Clever (Santos Choque) gelir. Nezaket açısından gerekli olabilecek kadar samimi olmayan bir şekilde, onlara yaşam tarzlarının bittiğini söylemeye çalışır. Köylüler birkaç kez toplanır, önce bir kasaba toplantısında, sonra su bulmak için dağlara gitmekte (bir lamanın kurban edilmesi gerekmektedir; Virginio ve Sira, köylüler gibi Quechuan halkındandır ve bu onların geleneğidir). Ancak hiçbir şey yoktur. Yirmili yaşlarında olan Clever, isteksizce yardım eder ve çok fazla zamanını telefonunda geçirir. Virginio ve Sisa'ya bir büyük torunun geleceği müjdesini getirir. Ancak Virginio, Clever ve Clever'ın babasıyla çok hayal kırıklığına uğramıştır, o ayrılmayı reddeder. Bu, tabii ki inatçı tavırlarıyla ilgilidir, ama aynı zamanda film ilerledikçe kötüleşen ısrar eden öksürükle de ilgilidir.

Karakterler ve sorunları, sabırla ve zarafetle, mükemmel bir empatiyle sunulur. Oyuncular, özellikle Calcina ve Quispe, kimisi hiçbir zaman oyunculuğu düşünmemişken, kimisi de Grisi tarafından ikna edilmeyi gerektirenler, sessizce inandırıcıdır. Ancak en çok etkiyi yaratan film, gösterişsiz, göz kamaştırıcı görselleridir. Grisi, fotoğrafçılık dünyasından gelir ve her çekim, çerçeve ve odaklanma amaca yöneliktir. Bu filmdeki direktörü Bárbara Alvarez, Lucrecia Martel€™in olağanüstü "Kafasız Kadın" filmini çekmiştir. Yerel ve yerli kaynaklardan gelen müzik, etkileyici ve rahatsız etmeyendir. "Utama", bir uyarı gibi görünürken büyü yapar ve bu büyü, yaşam ve ölüm, sonsuz döngüler, bitmeyen mücadeleler ve günün işi bittiğinde alabileceğimiz dinlenme ile ilgilidir.

filmizlex iyi seyirler diler.. 

Filme Yorum Yaz