“Bazı mekânlar insanlar gibidir: bazıları parlar, bazıları parlamaz.” The Shining (1980)

Krater izle

-

Crater

4.7/ 10
1 1

Krater filminin bilgileri Crater

4.7
Krater 4.7 Türkçe Dublaj 2023 1080p
Film Süresi

105 Dakika

Ülke

ABD

KategoriAile FilmleriDram FilmleriMacera Filmleri Yönetmen

Kyle Patrick Alvarez

Oyuncular

Isaiah Russell-Bailey, Mckenna Grace, Billy Barratt, Orson Hong, Thomas Boyce, Kid Cudi, Selenis Leyva, Hero Hunter

Günümüzde ergenlere yönelik filmlerde onlara hitap etmeyi bırakarak daha az karamsar, yoğun politikalar ve gerçek kayıplarla ilgilenmeye istekli olanları bulmak gitgide zorlaşıyor. Disney+'ta yayınlanan bilimkurgu gençlik uzay filmi "Crater" böyle bir risk almayı göze alan filmlerden biri.

Açılış sahnesinde, bir grup çocuğun alarmlar, korumaları aktivitelerinden haberdar etmeden önce bir gezgini çalıştırmak için hızla çalıştığını görüyoruz. Bir meteor yağmuru yaklaşıyor ve eğer çabuk hareket etmezlerse onları ay kolonisinde kilitli bırakacak bir kilitlenme başlıyor. Bu filmin enerjik bir açılışla başlamasına neden olan sadece zamanla yarış değil; yönetmen Kyle Patrick Alvarez'in ("The Stanford Prison Experiment") büyük bir risk almaktan korkmadığını gösteren ilk birkaç dakikanın James Gray'in "Ad Astra" filmine gönderme yapmasıdır.

2257'de yaşayan Caleb (Isaiah Russell-Bailey) yas tutmaktadır. Babası (Kid Cudi) kısa süre önce işte ölmüştür ve onu ay maden kolonisinde yetim bırakmıştır. Ailesi öldüğü için, cennet gibi bir gezegen olan Omega'ya, kriyojenik olarak dondurulması gereken 75 yıllık bir yolculuk yapma şansı elde eder. Caleb için bu, yoksulluktan utopya türü bir yaşama geçme şansıdır. Ancak genç adam için durum pek de ideal değildir. Arkadaş grubunu bırakmak istememektedir: Örneğin, Dylan (Billy Barratt) sorunlu bir aileden gelmektedir; Borney (Orson Hong) abisinin anlattığı hayalet hikayelerinden korkarak yaşamaktadır ve Marcus (Thomas Boyce) büyümüş bir kalple mücadele etmektedir. Caleb'in yakında, sonsuza dek ayrılacağını bilirler ve onunla geçirecekleri son günü özel kılmak isterler.

Planladıkları macera, gizli bir hazine efsanesini içerebilir ve bu durum "The Goonies" filmini hatırlatır. Caleb'in anne babası da, içinden dere akan bir krateri ziyaret etmeyi severdi (bu fantastik bir tanımlamadır). Bu alan, onların düşüncelerinde genellikle Dünya'ya benzerdi ve Caleb'in babasının ölmeden önceki son dileği, Caleb'in krateri ziyaret etmesiydi. Caleb ve arkadaşlarının sadece koloniden çıkış alarmlarını çalıştırmadan nasıl ayrılacaklarını bulmaları gerekmektedir.

Çocuklar, yeni ayrılan babasıyla birlikte Ay'a yeni gelen Addison'ın (McKenna Grace) yardımını isterler. Babası bir bilim insanıdır ve tüm erişim kodlarına sahiptir. Addison'ın yardım etmeyi kabul etmesi için çok fazla yalvarmalarına gerek kalmaz. O, Dünya'yı özlemektedir (diğer çocuklar, Ay yüzeyinde doğmuş olanlar, bu gezegeni hiç tanımamışlardır) ve koloninin bunaltıcı sınırlarından ayrılmak istemektedir.

"Crater", referanslarıyla oldukça tanıdık görünebilir ve bazı noktalarda fazla belirgin olabilir (bir noktada, John Griffin'in senaryosu, kelime kelime Ben Affleck'in "Good Will Hunting" filmindeki konuşmasını neredeyse kopyalar). Ancak çocuk filmleri için bu durum zararlı değildir; genellikle yaratıcıların sevdiği yetişkin filmlerine göz kırpma anları içerirler.

Ve yine de, "Crater" sadece eğlenceli bir maceradan daha fazlasını sunar. Bu, çocukların Ay yüzeyinde gezgini neşeyle sürdükleri ve oksijen tankını kullanarak kendilerini uzaya fırlattıkları yaramazlıklar olmadığı anlamına gelmez. Her şey, onları uzayda uçmaktan alıkoyan tasma kopana kadar eğlenceli olur. Bu tür durumlar, onları alışılmışın dışına çıkmaya zorlar. Bu yolculukta, siyasi olarak bilinçli ve karamsar bir film ortaya çıkar.

Filmizlex iyi seyirler diler.. 

Filme Yorum Yaz